Priečne sedlo: Raj pre dobrodruhov a milovníkov prírody

shutterstock_1246536985-1024x683.jpg

Dnes máme skvelý tip na výlet pre skúsených turistov, ktorí vyhľadávajú adrenalín. Ak medzi nich nepatríte, prejdite skôr na články o túre na Kriváň, výstupe na Haluzickú tiesňavu alebo Tomášovský výhľad. Z tohto článku sa vám totiž poriadne zatočí hlava.

Túra na Priečne sedlo je skutočne len pre silné povahy. Pre niekoho môže byť super zážitkom, pre iných nočná mora. Bežne sa stáva, že turistom počas cesty odídu sily alebo odvaha a jednoducho nedokážu pokračovať. Prečítajte si, aké sú možnosti výstupu na Priečne sedlo.

Trasa a jej náročnosť

Priečne sedlo sa nachádza v nadmorskej výške 2352 m n. m.. Napriek tomu, že v Tatrách existujú aj zložitejšie túry, Priečne sedlo je najťažšou voľne dostupnou trasou bez horského sprievodcu. Trasa na Priečne sedlo je exponovaná, čo znamená, že budete prechádzať cez odhalený terén istený reťazami.

Podľa portálu Tatryportal.sk je výstup na Priečne sedlo skvelou skúškou pred výstupom na Gerlach. Náročnosť Priečneho sedla spočíva nielen v technike stúpania, kondičky, ale aj v časovom rozsahu. Celková dĺžka trasy je skoro 22 kilometrov. Sedlo sa dá prejsť za 9 hodín, ale pokojne vám to môže trvať s prestávkami aj 12 hodín. Navyše, vyčerpať vás môže už len samotná cesta na sedlo. Aj, preto sa niekomu oplatí výstup rozdeliť na 2 dni a noc stráviť v niektorej z dostupných ubytovní.

TIP:
Privstaňte si a vyrazte na Priečne sedlo skoro ráno. Cesta je obojstranná. Môže sa stať, že počas dňa bude zvýšená premávka a zrazíte sa s turistami, ktorí schádzajú dole. V inom prípade sa ocitnete vo vysokohorskej „dopravnej zápche.“

Treba podotknúť, že túra nie je vhodná pre deti. Trasa na Priečne sedlo vedie cez skalné úseky a strmé stúpania. Buďte dostatočne pripravení a zabezpečte si v predstihu merino termoprádlo a turistické ponožky, ktoré vám nespôsobia nepríjemné otlaky. Pri náročných túrach je kvalitná výbava úplným základom.

Najlepšie obdobie na turistiku je za dobrého počasia koncom leta alebo počas jesene. Majte na pamäti, že v týchto miestach platí zimná uzávera. Samotná trasa na Priečne sedlo je výzvou pre každého turistu a za dažďa alebo silného vetra môže byť mimoriadne nebezpečná.

Cesta na Priečne sedlo

Vedeli ste, že Priečne sedlo prvýkrát zdolali v roku 1846 Gustav Müller a bratia Roxerovci? Následne nainštalovali pomocné reťaze a stupačky, aby ste si adrenalínovú túru vyskúšali na vlastnej koži aj vy.

Odkiaľ vyraziť? Túra na Priečne sedlo začína v Starom Smokovci. Najskôr pôjdete po zelenej značke smerom na Hrebienok. Ak si chcete ušetriť sily na výstup, môžete zvoliť jazdu lanovkou. Od Hrebienka pokračujte na Rázcestie pod Rainerovou chatou. Odtiaľ pôjdete smerom na Zamkovského chatu cez Obrovský vodopád. Keď dorazíte na Zamkovského chatu, napojte sa na zelenú značku smer Téryho chata. Užite si výhľady na Päť Spišských plies a odbočte po žltej značke na Priečne sedlo.

Naspäť pôjdete po žltej značke k Zbojníckej chate a odtiaľ vás modrá značka povedie cez Veľkú Studenú dolinu. Keď sa dostanete na Rainerovu chatu pokračujte na Hrebienok až do Starého Smokovca.

Ak na Priečne sedlo nechcete prechádzať cez Téryho chatu, môžete ísť aj z opačnej strany cez Zbojnícku chatu.

Priečne sedlo

Ferrata na Priečnom sedle

Hľadáte ešte väčšiu výzvu? Spestrite si náročný prechod ferratou. Ferrata na Priečnom sedle vedie súbežne vedľa reťazí na bežnej trase. Začínate na rovnakom mieste. Stupeň náročnosti ferraty je A, čo znamená, že pri výstupe budete potrebovať ferratovú výstroj (tlmič pádov, prilba a sedací úväz). Ferrata je postavená jednosmerne a vyvedie vás vyššie až nad Priečne sedlo. Myslite na to, že kvôli manipulácii s výstrojou a upevňovaniu k oceľovým lanám vám bude cesta trvať dlhšie.


Neviete, kam sa vydať za dobrodružstvom na skalách? Inšpirujte sa našim článkom o ferratách na Slovensku.

Zaujímavosti

Túra na Priečne sedlo nie je len výletom pre adrenalínových nadšencov, ale aj veľmi peknou túrou. Prechádzať budete krásnymi tatranskými dolinami ako Veľká a Malá Studená dolina, cez známe horské chaty, vodopády a plesá. Po príchode domov sa môžete pochváliť výhľadmi, ktoré uvidia len tí najodvážnejší. Ak sa ubytujete v Starom Smokovci na viac dní, svoj čas môžete využiť aj na návštevu Tricklandie alebo interaktívnej galérie svetla Kvantárium.

Ak už máte nejaké kilometre pochodené a chcete znovu objaviť radosť z turistiky, výstup na Priečne sedlo je presne to, čo potrebujete. Dobre sa vyspite, vstaňte skoro ráno, vybavte sa kvalitnými turistickými ponožkami a vyrazte na hory!

Podobné články

shutterstock_1863188221-150x150.jpg
Túra na Súľovské skaly – dobrodružstvo v srdci prírody
Čítať viac
shutterstock_2222247345-150x150.jpg
Vodopády na Slovensku: Klenoty prírody, ktoré musíte vidieť
Čítať viac
najkrajsie-turisticke-destinacie-shox-150x150.jpg
10 najkrajších miest na turistiku vo Vysokých Tatrách
Čítať viac
Všetky novinky