Túra na Súľovské skaly – dobrodružstvo v srdci prírody

shutterstock_1863188221-1024x576.jpg

Súľovské skaly, ktoré sa nachádzajú na severe Slovenska sú súčasťou malého horského celku Súľovské vrchy. Súľovské vrchy tvoria tri hlavné časti a to Skalky, Súľovské skaly a Manínska vrchovina.
Súľovské skaly sú jednou z najkrajších a najzaujímavejších prírodných lokalít Slovenska. Tento prírodný klenot je známy svojimi jedinečnými skalnými útvarmi.

Geologická rozmanitosť Súľovských skál je dôsledkom vápencovo-dolomitového zloženia, čo im dáva nezameniteľný vzhľad a poskytuje ideálne prostredie pre skalolezenie a celoročnú turistiku. V okolí Súľovských skál sa nachádza množstvo prírodných a kultúrnych zaujímavostí. Patrí medzi ne napríklad Šarkania diera – tajomná jaskyňa, ktorá zaujme nielen milovníkov prírody, ale aj rodiny s deťmi. Okolie ponúka aj vodopády a nádherné vyhliadky, ako napríklad Súľovský hrad, ktorý poskytuje panoramatické výhľady na okolitú krajinu.

Túra na Súľovské skaly

Výstup na Súľovské skaly je zážitkom, ktorý poteší všetkých milovníkov prírody. Na samotné skaly vedie niekoľko turistických trás rôznej náročnosti, z ktorých najobľúbenejšia začína priamo v obci Súľov-Hradná. Turistická značka vedie po náučnom chodníku Súľovské skaly, ktorý vás oboznámi s geologickými, historickými a prírodnými zvláštnosťami tejto oblasti.

Trasa je vhodná aj pre rodiny s deťmi, pričom cesta na vrchol trvá približne 2-3 hodiny. Náročnosť je stredná, a tak je vhodná aj pre menej skúsených turistov. V zime môžu byť chodníky klzké, preto odporúčame používať protišmykové návleky a termo oblečenie. Súľovské skaly sú prístupné aj v chladných mesiacoch, avšak treba sa pripraviť na zmenené podmienky a dobre sa obliecť.

Pre pohodlný zážitok z túry nezabudnite na kvalitné a pohodlné turistické ponožky, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou výbavy. V zime je ideálne siahnuť po termo ponožkách, ktoré vás ochránia pred chladom.

Výstup na Súľovský hrad

Súľovský hrad, dnes už len zrúcanina, je jednou z najväčších atrakcií tejto oblasti. Hrad bol postavený v 15. storočí a slúžil na ochranu cesty medzi Bytčou a Žilinou. Dnes ponúka návštevníkom úžasné výhľady na okolitú krajinu. Súľovský hrad je jeden z najmenších hradov na území Slovenska. Nachádza sa v nadmorskej výške 660 metrov.

Vzhľadom na náročnosť stavby, ktorá bola harmonicky začlenená do skalného prostredia, je hrad mimoriadne cennou a zaujímavou technicko-stavebnou pamiatkou. Pre svoju polohu bol označovaný ako “orlie hniezdo”. A ešte malá zaujímavosť. Hrad sa svojho času nazýval Katarínin hrad. Meno Katalinvár dostal po hradnej pani Kataríne Bošániovej, ktorá ho nechala po roku 1682 obnoviť.

Zdroj: prevzaté https://zilinskyturistickykraj.sk/kam-na-vylet/horne-povazie/sulovsky-hrad/

Na hrad vedie turistická trasa, ktorá sa napája na hlavnú túru cez Súľovské skaly. Začiatok trasy je z parkoviska v Súľovských skalách. Po červenej turistickej značke, chodníkom ponad lesnú cestu sa dostávame nad obec Súľov. Lesom prejdete až k sedlu U Indiána, kde nájdete prameň pitnej vody. Na hrebeni sa otočíte naspäť a pokračujete po zelenej značke. V závere vás čaká strmý výstup na Súľovský Hrad. Doňho prejdeme úzkym vchodom po kovovom rebríku. Cestou naspäť máte množstvo krásnych výhľadov a obdivujeme cestou skalné útvary ako Gotická brána, Mních, Mačka, Dva hríby alebo Papagáj.

Jaskyňa Šarkania diera

Jaskyňa Šarkania diera je jednou z mála verejne prístupných jaskýň v tejto oblasti. Vznikla ako riečna jaskyňa pozdĺž puklín vo svetlých triasových vápencoch.

Legenda hovorí, že jaskyňu kedysi obýval drak, ktorý jej dal meno. Jaskyňa Šarkania diera, ktorá sa nachádza v Súľovských skalách pri obci Súľov – Hradná, je voľne prístupná a má štatút národnej prírodnej pamiatky. Jej dĺžka dosahuje 58 metrov a výška 20 metrov. Jaskyňa je významným archeologickým náleziskom s nálezmi pozostatkov jaskynného medveďa a dôkazmi o osídlení z doby kamennej. Prístup k jaskyni je po náučnom chodníku, ktorý vedie z obce Súľov-Hradná. Jaskyňa je vhodná na krátku zastávku počas túry a zaujme najmä deti a rodiny. Nezabudnite si priniesť baterku, keďže jaskyňa nie je osvetlená.

Zdroj:https://mapy.dennikn.sk/

Pár slov na záver

Súľovské skaly sú ideálnym miestom pre aktívny oddych a ponúkajú množstvo príležitostí na turistiku, objavovanie a relax v prírode. Čo však robí návštevu tohto miesta výnimočnou, je spojenie prírody a histórie. Prechádzka po turistických chodníkoch vedie nielen cez prírodné krásy, ale aj k miestam, ktoré nesú stopy ľudskej aktivity a snahy o ochranu tohto územia. Samotná túra na Súľovský hrad poskytuje nielen pohľad do minulosti, ale aj symbolickú výzvu pre návštevníkov, ktorí prekonávajú náročný terén a strmé svahy, aby si vychutnali výhľady na okolitú prírodu.

Nezabudnite si zobrať kvalitné turistické ponožky, ktoré sú dôležitou súčasťou turistickej výbavy. Obzvlášť počas chladnejších mesiacov oceníte termo ponožky, ktoré vás ochránia pred zimou a udržia vaše nohy v teple počas náročných výstupov. Kvalitné ponožky môžu urobiť rozdiel medzi pohodlnou túrou a nepríjemnými pľuzgiermi – preto ich výber nepodceňujte, najmä v tak rozmanitom teréne, aký ponúkajú Súľovské skaly.

Pre milovníkov dobrodružstva je tento región ideálny počas celého roka, od zimnej turistiky, ktorá si vyžaduje špeciálnu výstroj, až po letné výlety, kde stačí len turistická obuv a chuť objavovať nové miesta. Každá sezóna prináša iný pohľad na túto prírodnú krásu, ktorá sa v zime mení na ľadové kráľovstvo, zatiaľ čo v lete ponúka nádherné kvitnúce lúky a zeleň. Súľovské skaly sú miestom, ktoré nielen zaujme, ale aj povzbudí k návratu, pretože príroda tu neustále mení svoju tvár a každý nový výlet prináša iné zážitky.

Podobné články

shutterstock_2222247345-150x150.jpg
Vodopády na Slovensku: Klenoty prírody, ktoré musíte vidieť
Čítať viac
najkrajsie-turisticke-destinacie-shox-150x150.jpg
10 najkrajších miest na turistiku vo Vysokých Tatrách
Čítať viac
cyklotrasy-slovensko-shox-150x150.jpg
9 najkrajších cyklotrás na Slovensku pre všetky úrovne
Čítať viac
Všetky novinky